נשיכות בגיל הרך – סיבות ודרכים למניעה

הורים רבים מופתעים כאשר מתקשרת הגננת ומודיעה שהילד או הילדה שלהם ננשכו.
לפעמים התגובה היא: "ממה? יש כלב בגן?" ולפעמים הכעס הוא כל כך גדול שהם אפילו שוקלים להעביר את הילד לגן אחר.

אז מה הם הגורמים לנשיכות בגיל הרך וכיצד אפשר למנוע אותן?

מרגע הלידה התינוק משתמש בפיו כדי לבחון את הסביבה. בעזרתו הוא אוכל, חוקר ומביע את רצונותיו. נשיכה היא חלק בלתי נפרד מהתפתחות התינוק ורוב התינוקות והפעוטות נושכים בשלב זה או אחר. זהו מצב טבעי, למרות שהוא גורר עמו חוסר נעימויות וכאב אצל הצד הננשך.
כבר בגיל הינקות ניתן לראות תינוקות אשר נושכים את אמם תוך כדי היניקה או בשעת משחק עמה או עם מבוגר אחר.

מדוע תינוקות ופעוטות נושכים?

  1. צמיחת שיניים
    כאשר צומחות לתינוק שיניים אזור החניכיים שלו רגיש וכואב. לעיתים, על מנת להרגיע את הכאב התינוק נושך כל דבר שהוא יכול. ישנם תינוקות אשר מעדיפים לנשוך בני אדם ולא משחקים.
  2. נשיכה כמשחק
    תינוק אשר נושך את המבוגרים או הילדים סביבו ומקבל תגובה כגון: בכי וכעס, "מפעיל" את סביבתו על ידי הנשיכה.
    חשבתם פעם איזה משחק מעניין זה? התינוק נושך "ולוחץ על כפתור הבכי" אצל הילד שמולו ואז מתחוללת דרמה שלמה סביב הנשיכה הזו. כך שאם משעמם, אפשר פשוט לנשוך ויהיה שמח.
    בגילאים קטנים לתינוקות עדיין אין את היכולת להבין כי מה שהם עושים לאחר יכול להכאיב לו. גם אם שנייה לפני זה מישהו יינשך את התינוק הנושך, עדיין הוא לא יקשר בין הכאב שהוא חש כשהוא ננשך לכאב שהוא יוצר אצל האחר כשהוא נושך אותו. כתוצאה מכך, התינוק, שפועל על פי החיזוקים שהוא מקבל מסביבתו, ממשיך לנשוך אחרים ואפילו צוחק ונהנה כאשר התגובה לכך היא בכי. במקרים רבים ההורים מתארים סיטואציות בהן הילד נושך ואז צוחק כשכועסים עליו. הסיבה לכך שהוא צוחק אינה טמונה ברוע או רצון להזיק, אלא ברצון לשחק ולחקור את התגובות שהוא מקבל וככל שהתגובה תהיה מעניינת יותר, כך הנשיכות יוסיפו לקרות.
  3. נשיכה כנשיקה
    במשפחות רבות הורים נושכים את הילד במקום לנשק אותו. בעלי חיים בטבע עושים זאת מאהבה ותוך כדי משחק, אצל בני אדם זה נובע מתוך אהבה וחוסר יכולת לשלוט בעוצמת הרגשות כלפי התינוק.
    תינוק אשר נושך מרוב אהבה עושה זאת משתי סיבות:
    1. העתקה של התנהגות שהוא רואה בבית כשהוריו או אחיו נושכים אותו מרוב אהבה.
    2. חוסר יכולת לווסת את עוצמת הנשיקה – בגילאים צעירים לתינוק אין יכולת לעדן את תנועותיו או לווסת את עוצמתם וכאשר הוא רוצה לנשק, יוצא בלי כוונה, שהוא משתמש בשיניו ונושך.
  4. נשיכה כאשר הילד עדיין לא מדבר או כשיש עיכוב שפתי
    פעוטות בגילאי שנה-שנתיים ואפילו לקראת גיל שלוש נושכים כשהם עדיין לא מצליחים לבטא את עצמם מספיק ברור במילים. כאשר הם מתוסכלים מכך שלא מבינים אותם הם מעדיפים לנשוך ולהבהיר את רצונם מהר יותר ממה שהיה קורה לו היו מנסים לדבר על כך. תינוק שחטפו לו צעצוע ועדיין לא מיומן בלבקש את הצעצוע בחזרה, נושך את הילד שחטף לו כתגובה וכמחאה על הנעשה.
  5. נשיכה כתגובה לתסכול
    כשחוטפים לתינוק צעצוע, או אומרים לו "לא", או כאשר אינו מקבל את רצונו הוא מתוסכל ומביע את תסכולו בכך שהוא נושך את מי שתסכל אותו או את מי שפשוט היה בסביבה באותו רגע ועליו ניתן "לפרוק את העצבים".
  6. נשיכה כהגנה עצמית
    מיומנויות הדיבור והיכולת להגן על עצמו עדיין לא מפותחות מספיק ואז כאשר התינוק או הפעוט מרגיש מותקף הוא מגן על עצמו בכלי הכי טבעי – פיו.

טיפים למניעת נשיכות בגיל הרך

תינוק או פעוט אשר נושך, עושה זאת מבלי לחשוב ולתכנן יותר מדי, זוהי תגובה ראשונית ואינסטינקטיבית שלו למה שקורה סביבו או בתוכו. הצורך לנשוך חזק ממנו, ולעיתים הוא נובע מתוך מתח גדול שנוצר לו בשרירי הלסת ועד שהוא לא יפרוק אותו, הוא לא יירגע. אם נכעס עליו הוא לא יפסיק לעשות זאת וייתכן שאפילו יתעודד להמשיך בכך.

כיצד ניתן למנוע או להפסיק נשיכות?

  1. לתינוקות שצומחות שיניים ולכן הם נושכים
    אפשר לתת נשכן המיועד לכך (ישנם כאלה עם מים בתוכם שאפשר גם להקפיא. הקור מקל על הכאבים). בנוסף, מומלץ לתת יותר מוצץ במהלך היום.
    * במקרים רבים בגן, הגננות מחליטות לגמול את הילדים ממוצצים במהלך היום. כאשר יש ילד שמרבה לנשוך כדאי לתת לו למצוץ מוצץ במהלך היום כדי להרפות את המתח שנוצר לו בשרירי הלסת ולמנוע ממנו לפרוק את אותו מתח על ילדים אחרים.
  2. לעצור את הנשיכה לפני שהיא קורית
    להיות במרחק נגיעה מהילד וכאשר הוא מתכוון לנשוך לעצור אותו מכך.
    כאשר אנו אומרים לתינוק או לילד לא, עלינו לתת לו אלטרנטיבה ולומר לו ישר מה כן. כך נלמד אותו דרכי פעולה נוספות על ידי נתינת כלים ולא רק נמנע ממנו את מה שהתכוון לעשות.
    בנוסף, כדאי לתת שם לרגשות שלו כדי שהוא ילמד איך קוראים למה שהוא מרגיש ויוכל להמליל את רגשותיו בעצמו כשיהיה מוכן לכך. למשל: "אתה כועס כי חטפו לך / אתה אוהב את…" לאחר משפט של זיהוי הרגש אפשר להציע אלטרנטיבה בהתאם לרגש "בוא נבקש את הצעצוע בחזרה / בוא תחבק את…"

טיפול בנשיכות בגיל הרך

מניסיוני רב השנים בגני ילדים נוכחתי שהטיפול הכי טוב לנשיכות הוא מים פושרים זורמים על אזור הנשיכה במשך כמה דקות, תוך עיסוי המקום.

זכרו:

כמו כל דבר אחר בילדות, גם תקופה זו חולפת ובדרך כלל אם מטפלים בתופעה בצורה נכונה היא חולפת תוך מספר שבועות.

זקוקים לעזרה? פנו אליי

מוזמנים לשתף

טיפים נוספים שאולי יעניינו אותך:

הצבת גבולות וחשיבותה לילד הרך

הצבת גבולות וחשיבותה לילד הרך

מהי הצבת גבולות? מדוע גבולות חשובים? מה הנזק שעלול להיגרם בהעדרם? האם עונש וגבולות חד הם? האם ראוי לאיים בעונש? האם הצבת גבולות תגרום לילד

חלונות שינה על פי גיל

חלונות שינה על פי גיל

חלון שינה הוא הזמן האופטימלי להשכיב תינוק או ילד לישון, לפני שהוא מגיע לעייפות יתר גיל התינוק זמן מהתעוררות משנת לילה עד שנת בוקר זמן